Monday, November 29, 2010

Alamak, Kredit Saya Kena Potong!


Salam..

Kusangkan panas hingga ke petang rupanya hujan di tengah hari.. Sekarang ni cuaca memang tak menentu, kadang-kadang panas terik kadang-kadang redup jek, kadang-kadang hujan mencurah-curah sampai banjir melanda kampung halaman kita.

Pernah tak di antara kita kadang-kadang baru ja topup, tup-tup bila nak buat panggilan cik operator bagitau yang kredit kita tak mencukupi untuk buat panggilan. Bila kita check balance nampak macam dah berkurang kredit kita sampai tinggal sen-sen ja. Sebenarnya kredit kita tu dah dicaj oleh syarikat pembekal kandungan (content provider company) iaitu third party company yang ada kerjasama dengan operator telco kita.

Tapi jangan risau sebab ada caranya untuk kita batalkan langganan yang kadang-kadang kita terlanggan secara tak sengaja sebab terpengaruh dengan ayat-ayat iklan mereka.Ada beberapa cara sebenarnya untuk kita batalkan langganan tersebut.

#1: Taip STOP ALL kepada nombor-nombor yang dok memotong kredit kita tu. Kadang-kadang nombor-nombor ni takkan menonjolkan diri dia bila kita ada banyak kredit. Jadi kalau boleh biar dulu kredit tinggal zero atau sen-sen, secara automatik nombor 3XXXX akan muncul bila dia nak bagitau kita yang kredit tak mencukupi untuk dia potong. Ha pastu cepat-cepat pi topup dan send STOP ALL ke nombor tersebut. Insya ALLAh pasni kredit dah tak kena potong lagi.

#2: Telefon customer care hotline dan minta tolong diorang batalkan. 
      Maxis: 123
      Hotlink:1300820120
      Celcom: 1111
      Digi: Digi Helpline (tak ingat nombor daa)

Tapi ada juga sesetengah langganan takleh nak batal dengan taip STOP ALL sebab dia ada keyword yang tersendiri misalnya GameBots, Gamebotz, Gameloft, Mtweeter dan sebagainya. Tapi bila kita send arahan yang tak sah, biasanya diorg akan balas dengan  arahan yang betul. Syaratnya, kena baca mesej bagi habis daaa..

Ok..harap-harap lepas ni takde lagi yang akan tertipu dengan tipu daya pencekik2 darah ni lagi..

45 comments:

mohd syazwan said...

boleh tolong stop mtweeter saye boleh ni no. 0172305664

Fatihah said...

tlg la stop mtweeter saya,saya xbleh nk topup skrg ni,klu saya topup kredit saya hilang....saya nak call out pun xbleh ni......0179558935

Anonymous said...

mtk tlong sgt2 dgn akak sy dah bnyk kli stop....tp x bley buat jgk....tlong stop secretdiary,m.mt weeter,botsmax,,hidup2,,,,,,,nk tukar nmber syang....

Anonymous said...

0174506096.....tlong stop

Anonymous said...

0148900565..help me

Anonymous said...

Tolong stop kn .. ini no saya 0127135013 .. Pls Help ............

KakNaa said...

Sorry ya..saya tak boleh tlg hentikan langganan. KEna wat sendiri atau call hotline 1300820120.

1. Taip STOP Keyword send ke no die
2.Tunggu Reply
3. Reply balik msg die taip UNSUBSCRIBE.

Tq

amirulpoker said...

mcm ne nak stop mtweeter... abis kadit kene tolak.. tolong yerr.. 0178809654

KakNaa said...

@amirulpoker: refer entry akak yang sambungan yang ini..
http://zarina5382.blogspot.com/2011/06/alamak-kredit-saya-kena-potong-part-2.html#.UGqdIWcVFrs

brockjack said...

tq. berkesan dengan cara kak anaa.. terbaik

Anonymous said...

Mcm mn nk stop hidup2

Anonymous said...

nk stop friend finder..cam mane plak..n0 22001

Anonymous said...

tolong...kredit sy kena telan,sy dh cuba stop utk maxis fb2mobile tpi byk cara sy cuba tpi hram x boleh,keyword OFF AL,STOP FB2MOBILE,UNSUBSCRIBE hampeh...x berkesan langsung,help me...no.0124252895.nama sy Baha.

Anonymous said...

tolong stop m.mtweeter saya. susah sangatlah nak buat. 0123530455

Musyabirad Mohd said...

plz ....mcmna nak stop bots service huhuhuhu

Musyabirad Mohd said...

tolong saya stop bots servis 0175611886

Musyabirad Mohd said...

plz ....mcmna nak stop bots service huhuhuhu

tony lopez said...

Salam tlg unsubscribe utk digi. URGENT,,!!!!!

tony lopez said...

Salam tlg unsubscribe utk digi. URGENT,,!!!!!

Anonymous said...

nak puk..0176451941...tlg plz

Nazatul Syiema said...

assalamualaikum,KakNaa bgaimne plak dgn msalah sye, npew keyword yg sye dpt dgn KakNaa bg laen, keyword hidup yg sye dpt 26777 dan yg KakNaa bg 26700????

Anonymous said...

Assalamualaikum . tolong stopkan semua POP Star . Frenclub , hidup2 dll , abis top up sy kena telan . ni nombor saye 0128140463 .

Anonymous said...

kekawan kalau camni, Setuju tak kita bwat report kepada pihak berkuasa kementerian telekomunikasi

Anonymous said...

Tolongle sy dh dkt bertahun bots ni potong kredit sy skali potong rm2 sy dh try nk stop tp xleh ni no sy0174104491

Anonymous said...

Mohon stop binatang ni.....dah bertahun mentekedarah duit 0123605045

Anonymous said...

saya nk minx tolong sgt stop botsmax saya tak tahu nak stop macam mana . mintak tolong sangat2 nie nombor saya 0147412803

Anonymous said...

aslm...saya masalah dengan nie ha...33115...die beri mesej...tulis 50sen..die beri gambar carta movie paling hangat...pastu saya buatla STOP ALL...die balas you not sucribe to our service...macam mana pulak nie?

Anonymous said...

0173048267

Anonymous said...

Boleh tolong saya dapatkan kod puk no ni 0173048267. Harap sangat. Tq

Anonymous said...

Tlg stopkn utk sy botsmax..penipu besar..no sy 0129757133

Anonymous said...

buatkan tuk saya hari2 kena potong rm1 sampai habis kredit saya

Anonymous said...

buatkan tuk saya kridit saya kena potong hari2 rm 1 .dah tak tau nak wat ape 0143130245

Anonymous said...

taip STOP ALL je untuk mtweeter tu

Zarina Hat said...

Salam..sorry tak dapat reply semua komen2..

Tolong baca entry ni ya
http://zarina5382.blogspot.com/2014/09/alamak-kredit-saya-kena-potong-last-part.html

Anonymous said...

Ok baca ni ha.. cara untuk hentikan mtweeter taip saja STOP ALL lepas tu hntr ke 27770 cara ini berkesan..untuk hntikan mtweeter sial nie

Marco Boboy said...

Block 27117 0178993143 sila block block

Marco Boboy said...

Sila block nombor ini 27117
Kali2 makan rm2
0178993143

Angah Jeee said...
This comment has been removed by the author.
Angah Jeee said...

Sy nk stop bots sy... mcm mne yee ?? 0173946331

Zarina Hat said...

Anak-anak, adik,adik..untuk kredit kena potong ni banyak entrynya..sila selongkar entry2 terdahulu ya..tq

Anonymous said...

Kredit sy kena potong 50sen secara berperingkat. Saya cuba call 1111. Saya minta tolong penggunaan kredit. Operator kata sy tdk ada melanggan ke mana2 nombor tetapi dia kata kredit kena potong sbb data tdk off, sedangkan on data pun tak pernah. Harap-harap dpt tolong lh...

Anonymous said...

*Saya minta operator tolong check penggunaan kredit.

Maya Karin said...

Tlng sy stop lngganan viu . no hp 0188749250 stiap bulan kna ptng rm10

Syaz Wanniey said...

Nak tanya macam mana ye kalau kredit asik kena tolak je tapi tak ada pun dapat apa2 message dari digi? Nak buat macam mana ye supaya kredit tak kena telan je memanjang

Unknown said...

Kalau tunetalk macam mane nak batalkan

Post a Comment