Saturday, November 27, 2010

Bagaimana Nak Dapatkan Kod PUK Jika Kad Sim Disekat


Pernah tak satu hari tiba-tiba simcard korang disekat lepas tu diminta masukkan kod PUK? Apa tu kod PUK? 

PUK adalah singkatan bagi Pin Unblocking Code.Kita perlu memasukkan kod PUK apabila salah memasukkan kod pin lebih dari 3 kali. Sekiranya kod PUK yang salah dimasukkan, kad sim akan rosak. Jadi macam mana nak buat kalau perkara ni berlaku pada diri kita atau ahli keluarga dan rakan-rakan kita?

Ada beberapa kaedah untuk mendapatkan kod PUK tersebut:
#1: 
Dapatkan bingkai kad sim (itupun kalau korang ada simpan lagi). Biasanya kod PUK akan dicetak pada bingkai kad sim kita itu.
#2: 
Pinjam handphone kawan-kawan yang sama telco dengan kita, call Customer Service Hotline.
Maxis : 123
Hotlink: 1300820120
Celcom:1111
#3:
Pinjam handphone kawan-kawan yang sama telco dengan kita, pergi ke Easy Menu 
Maxis/Hotlink *100#
Celcom *128# 
Biasanya  kod PUK ada pada menu My Account/Maklumat Akaun

Ada lagi beberapa kaedah seperti dapatkan di laman web telco masing-masing. Macam Hotlink ada satu service dipanggil My Hotlink di mana kita boleh mendapatkan kod PUK sekiranya kaedah-kaedah di atas tidak boleh dilaksanakan. 



Update: Boleh refer pada entry ni ya..PUK Update







61 comments:

Anonymous said...

thanx..

budak tension said...

huh..pnat aku mencari..
jmpa gak akhir nyer..
btw thanx

saiful said...

mcm mane nk buat, sim aku lupa paswod, pas2 salah mtk puk plak

Anonymous said...

kalo dah salah masukkan kod PUK, macam mana plak? dah kena block, nak buat mcm mana ya? huhu..

mashu said...

fuhh~ nsb baek.. ingatkan sim card ni xleh gune dh.. thanx a lot!

Anonymous said...

tq..;)

mahabbah seputih sutera said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

memang berhasil terima kasih!!

S_H_A_R_K said...

bla bla bla...
tumpang lalu jup . :)

asan said...

sy ni simkad orang bagi je,mcm mana nak buka blk kod tu.operator nak nama tuan dia asl..mana sy tau

KakNaa said...

kalu taktau nama kena tukaq ja la pakai no baru..:)

Kalu dah salah masuk PUK, dia ckp sim blocked kena pegi ke service centre utk replace simcard baru..

Nurul Aisyah said...

nak try

S HA FIQ said...

cam ner ni klaw sim kne block tpy bole bkak tapi x leh caal and mesage

Anonymous said...

jadinya kalau kena replace simcard baru sbb salah masuk kod puk,adkh contack number dlm sim card tu akn hilang??..

KakNaa said...

@shafiq: maybe simcard rosak..walk ke mana2 service centre..
Ya..contact number akan hilang kecuali ada wat backup..

Cik Ami said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

time kasih untuk petua ini

Anonymous said...

langsai maxis....susah sangat ke nak bagi code puk??? mcm nak interview minta keje.. mana ada kat easy menu? x jumpa pun!!!!!

Ladfe Amir said...

PUK nombor adalah sekuriti untuk telefon anda. Sekiranya anda mengaktifkan sim kad lock dan ada orang mencuri telefon anda. di sinilah gunanya PUK nombor.

sebab tu anda kena simpan dan ingat nombor PUK. pihak telco tidak akan memberikan PUK nombor jika bukan anda pemilik sim kad dan juga telefon tefsebut.

Anonymous said...

thx a lot bro , i scared!!

afieys afiniey said...

mujur la zarina ad.......alamak beli no bru la ai ni........tpi si celcom tuh susah skit nk lyn kita............kite lmbt bg salam dia trus off..

mohd yusoff said...

tq

2RaFfLesiA said...

tq

Anonymous said...

wei sial la x de pon puk tu kimak tol la sial aq nk call awek pon x leh

hanis said...

tolong saya . saya dah terbuat kod puk

hanis said...

siapa sudi tolonglah . emergency nie

Anonymous said...

Saksi

Anonymous said...

Cmne nie....tpi cubaan dh hbis...dye sruh SOS call...tpi sye call x pernah dpt...cmne ah admin??

Olie Omey said...

simkad kne block laa pisang aku

miera said...

Lepas pegi my account tu nak pergi mane lak . Da cari da . Xde pun . Da pening kepale mencari nye .

Anonymous said...

terima kasih daun keladi, di lain masa bertemu lag~~ wuu wuu~~ :3

Anonymous said...

sorry typo *lagi.. heheh

t said...

kalu celcom plak cmne?

KakNaa said...

sorry kalu celcom k.naa pun tak berapa pasti caranya..untuk hotlink kalau tak boleh thru *100# boleh try call 11311..ikut jek arahan operator..

Ashraffunnur said...

Akk tlg buat kn pleaseeee . Tolong lha kak . Sa im no nnti

syazwan ciara said...

macam mana nii :(

Anonymous said...

Pehhhh...sakit aty la call Maxis wet aku di telan..tp call xdpt2..aptb..!!

KakNaa said...

sorry ya...k.Naa cuma blh share tips ja..xleh nak tlg buatkan..kod PUK kena wat guna sim kad yg terlibat

KakNaa said...

tips baru kat entry ni ya..

http://zarina5382.blogspot.com/2013/03/kod-puk-update.html#

Admin PelitaSiang.blogspot said...

thnks admin ..

Anonymous said...

tlg saye nak puk

sAsHa!! said...

Mcm mne kalau dia nak cakap dengan tuan dia sendiri? Kita cuma tlg kawan jek.. dia ddok jauh abiz dia nk ckp ngn tuannya.. Klau dail *100# dekat my account xda pon? tolong.. :)

fiqry said...

salam, ni kene gune topup ke

Fiqry said...

Salam,kak tolong buat kan no saye ni saye x reti wat lah ....... saye bagi puk no & no fon
011-12752019 puk 30478459 ... no fon saye yang baru ..011-23406231

Anonymous said...

rasis betul!! digi mmg takde ke ape??

Anonymous said...

Boleh saya Minta no PUK Hp Maxis Dan No PIN Hp Maxis..

No Hp:083871188303

Abu Mansoor Mokhtar said...

Terima kasih..nasib baik ada blog ni..klau x beli no baru la nampaknya..

wek kawan said...

Salam,sy nk tye no puk sy,blh x,

Azu :) said...

baru nak nangis , sekali tgk kaedah #1 .. ohh ok sedut air mata . thank youuuu ! kalau saya tak bukak blog ni sampai berkuat bingkai tu dalam dompet . bhuhu thanksssss :D

adam kelantan said...

thankks

Anonymous said...

dye mtk new pin lps da enter puk. ape new pin dye? :(

Anonymous said...

Bengong

Karthik Xavier said...

terima ksih

syafiqah malek said...

mcm mane nak tengok dh kene block.....waktu start on phone

Anonymous said...

Bodoh nye kau ni.letak je la apa kau nak

lela said...

thanks awak ;-)

nani roshid said...

terima kasihh byk2 kt admin..saye dh risau gler td sbb igtkn sim tu dh rosak..ape2 pun jasamu ttp dikenang admin..tqvm

Anonymous said...

sis seius sye x thu nom puk sye huhu nak buat cmne ...

alfarouqi said...

thanks sweet heart ('',)

Anonymous said...

account celcom saya dah kena sekat.. Nak hantar mesej kt orang tak boleh, walaupun orang lain dah masokkan kredit kt number saya.Tapi tak boleh topup sendiri.
macam mana ni??! 10 hari lagi celcom kata nak block number saya ni.

boy said...

apa lh u mobile tak blh nk tolong skit pun sim kad mobile kena block dia nak pula puk kod cll center dia minta pula name penguna sim kad ni mne tahu name penuh yg tahu nama biasa man kebun dia pun dh meniggal dunia

Post a Comment